Zakaj mi poka v kolenu, ali je to slabo?

Published on 8 February 2021 at 11:03

Danes se bom posvetila zelo pogostemu problemu – pokanju v kolenu. Prepričana sem, da ste kdaj po dolgem sedenju vstali in vam je počilo v kolenu, ali pa ste pri ogrevanju začeli delati počepe in so kolena preglasila glasbo. 😉V nadaljevanju bom razložila zakaj pride do tega in kako lahko ločite med patološkim in neškodljivim pokanjem.

 

Takšno pokanje veliko ljudi prestraši, zaradi česar poiščejo pomoč pri strokovnjakih – to je popolnoma normalno, saj bi v primeru prisotne patologije strokovnjak lahko primerno ukrepal.

 

V največji meri se pojavlja pri ponavljajočih se upogibih in iztegih kolena. Opisujejo ga z različnimi besedami, kot so: pokanje, škripanje, klikanje, hrustanje, mletje, itd.

  • Pokanje uporabimo, ko je zvok oster, enkraten in jasen, skoraj kot eksplozija. Velikokrat je lahko znak za poškodbo medialnega meniskusa ali kolateralnih ligamentov.
  • Klikanje opisuje manj intenziven, enkraten zvok, ki se pojavi pri enkratnem ciklu upogiba in iztega kolena. Lahko nakazuje na poškodbo meniskusov.
  • Mletje je dlje časa trajajoč zvok, ki nastane zaradi drgnjenja dveh struktur med seboj. Lahko nakazuje na degenerativne spremembe (osteoartritis).

 

Razlikujemo kronično in akutno pokanje. Pri akutnem pride do enkratnega, nenadnega zvoka, ki je v večini primerov prisoten ob nastanku poškodbe in ga spremlja bolečina (poškodba meniskusov ali ligamentov). Kronično pa se lahko pojavi postopoma in je odvisno od vzroka, ki je lahko stara poškodba meniskusov, hrustanca ali patelofemoralne nestabilnosti.

Kako ločim med patološkim in neškodljivim zvokom?

Najboljši način je, da ste v primeru zvokov v kolenu pozorni na spremljajočo bolečino, oteklino ali tekočino v sklepu. Vzroki so lahko degenerativne spremembe, patološka PLICA (majhen ligament na sprednjem delu kolena), patelofemoralna nestabilnost ali pooperativno pokanje (popolna zamenjava kolena). Če zvoki nimajo nobene povezave s preteklimi ali trenutnimi poškodbami, so lahko vzrok za pokanje majhni zračni mehurčki v sinovialni tekočini kolena. Prav tako je lahko vzrok v preskakovanju ligamentov, hipermobilnih meniskusih ali diskoidnem meniskusu (nenormalno oblikovan meniskus). V primeru preskakovanja ligamentov in posledično zvokov v kolenu, je največkrat krivec tetiva biceps femorisa (zadnja stegenska mišica na zunanji strani). Hipermobilnost meniskusov in diskoidni meniskusi so lahko vzrok za pokanje že pri zelo majhnih otrocih, ki ne bodo poročali o prisotnosti bolečine. Pooperativno pokanje je včasih zelo moteče, predvsem za posameznike, ki so želeli z operacijo odpraviti težavo, sedaj pa se je pojavila druga. Za takšne posameznike bi znala takšna težava pomeniti veliko psihološko obremenitev, saj je vsak po težki operaciji zelo občutljiv na vsako spremembo. V tem primeru je najbolje, da se takoj posvetujete s strokovnjakom in se znebite skrbi oz. težavo rešite.

 

Če povzamem - v primeru, da ob pokanju ni ostalih patoloških znakov, je popolnoma neškodljivo. Če je za pokanje vzrok preskakovanje ligamentov, bi bilo zelo koristno izvajati vaje za krepitev in raztezanje okoliških mišic. Tukaj je koristno predvsem raztezanje upogibalk kolka iliotibialnega trakta in mečnih mišic ter krepitev odmikalk kolka in vastus medialisa (notranja stegenske mišica). V vsakem primeru pa je zdravljenje/odpravljanje takšne težave odvisno od prvotnega vzroka. V nekaterih primerih je lahko edina rešitev operacija, medtem ko pri drugih samo hlajenje in/ali počitek.

 

 

Naj zaključim z mislijo: '' Pogum ni odsotnost strahu, temveč zmaga nad njim!''

 

 

 

Povzeto po: Song S. J., Park C. H., Liang H., Kim S.J (2017) Noise around the Knee. Clinics in Orthopedics Surgery. 10(1). 1-8. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851845/

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador