Plosko stopalo - ali se ga lahko rešim s primerno obutvijo?

Published on 21 December 2020 at 17:25

V današnji objavi si bomo pogledali problem ploskega stopala pri otrocih in odraslih, ali nanj vpliva tip obutve in nekaj predlogov vaj za odpravljanje ploskega stopala pri otrocih in/ali odraslih.

Za začetek poglejmo stopalne loke. Poznamo 3, ki jih tvorijo tri točke na stopalu - prva je na glavici prve stopalnice, druga na peti glavici stopalnice in tretja na grči petnice. Tako tvorijo notranji, zunanji vzdolžni lok in prečni lok. Danes se bomo posvetili notranjemu vzdolžnemu loku, ki poteka od petnice na glavico prve stopalnice, v svoji najvišji točki je od tal oddaljen od 1,5 do 2 cm, za njegovo obliko pa skrbijo ligamenti in mišice. 

Pri ploskem stopalu gre za motnjo strukture, kjer pride do spuščanja medialnega stopalnega loka in everzije zadnjega dela stopala. Kaže se v padcu telesne teže na notranjo stran stopala, linija telesa, skozi katero se prenašajo sile, se iz središča stopala premaknejo na njegovo notranjo stran, vzdolžni loki pa so sploščeni. Ni boleče, vendar z leti postane, predvsem zaradi degeneracije sklepov. Nastane lahko zaradi slabe drže, zavitosti golenice navznoter, poševnega skočnega loka, prekratke Ahilove tetive, pogosto pa ga spremljajo kolena na x (več lahko preberete tukaj). Pojavi se zaradi motenj statike stopala – nesorazmerja med obremenitvijo in delovno močjo stopala – in se začne kot popuščanje mišic in vezi, kar v kronični stopnji privede do preoblikovanja sklepov in kosti.

Ploska stopala z vidika pojavljanja delimo na:

  • Prirojeno plosko stopalo: predstavlja eno izmed večjih deformacij stopala, velikokrat gre za posledico skeletnih motenj in so večinoma rigidna (beri naprej). Takšnih stopal ne moremo enačiti z ravnim stopalom, s katerim se otrok rodi, saj se to pokaže šele po drugem letu otrokovega življenja. Zanj je značilna močna sprememba položaja kosti skočnice.
  • Pridobljeno plosko stopalo: posledica različnih dejavnikov tekom življenja.

Pri otrocih nastane v obdobju, ko se malček začne postavljati na noge. Stanje se večinoma hitro popravi,  včasih pa šele do otrokovega sedmega leta.

 

Poznamo dva tipa ploskega stopala:

  • Fleksibilno: stopalo je prožno in se pri razbremenitvi vrne v normalno obliko, zdravimo ga samo s terapijo (raztezne in krepilne vaje) in je povezano z večjimi obremenitvami ter s šibkostjo vezivnega tkiva.
  • Rigidno: deformacija je stalna.

Terapevt lahko plosko stopalo določi s pomočjo naslednjih metod: opazovanje oblike stopala, antropometrične meritve, plantografske metode (odvzemanje odtisa stopala) in rentgensko slikanje.

 

Kako lahko preprečimo nastanek ploskega stopala?

Nastanek ploskega stopala lahko preprečimo s spodbujanjem svobodnega gibanja, bose hoje v naravi (s tem spodbujamo delo mišic stopala in spodnjega dela noge) ter s pravilno izbiro obutve.

Uporabimo lahko tudi korekcijske vaje, ki so pri otrocih  zasnovane tako, da so vključene v igro in razne aktivnosti.

Za odrasle obstajajo klasične vaje za krepitev mišic, ki obsegajo predvsem vaje upogibanja prstov, addukcije stopala, everzije in inverzije, supinacije ter krepitev dorzalnih fleksorjev stopala.

 

Omenimo še samo uporabo ortopedskih vložkov, saj je v večini primerov to ena izmed zadnjih možnosti. Kljub temu je večino primerov možno rešiti s pomočjo korekcijskih vaj in gibanjem.

 

Naj zaključim z mislijo: ''Veliko majhnih korakov je potrebnih, da zmoremo preboleti, kar nas je zlomilo. Ne obupajte!''

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador