Diastaza rektusov - kaj je to in ali jo lahko popravim z vadbo?

Published on 8 March 2021 at 20:52

Danes se bom posvetila temi, bolj popularni med nosečnicami – diasatzi rektusov, vendar, ali ste vedeli, da se lahko pojavi tudi pri odraslem moškem s trebušasto debelostjo? V nadaljevanju lahko preberete, kaj diastaza rektusov je, kako in zakaj nastane, kako jo lahko zdravimo, ter kako vam lahko kineziolog pri tem pomaga.

 

O diastazi ali ''razmiku'' rektusov govorimo, ko pride do ločitve desne in leve strani prečne trebušne mišice (m. rectus abdominis – six pack 😉). Pogosto je definirana kot razmik večji od 2-3 prstov. Izgleda, kot da bi bile mamice po porodu še vedno noseče oz. pri napenjanju trebušnih mišic opazimo izboklino med popkom in prsnico.

 

Najbolj pogosto se pojavi pri nosečnicah (pri 2/3 vseh), pa poglejmo zakaj. Med nosečnostjo se zaradi rasti maternice zgodi veliko prilagoditev, kot tudi sprememb. Ena izmed teh je tudi ločitev desne in leve strani rektusov oz. bolj natančno – vezivno tkivo (linea alba), ki ju povezuje, se raztegne do te mere, da ne nudi več opore. Vplivov za možnost nastanka je več, npr.: genetika, položaj/velikost/masa/število ploda(ov), konstitucija/starost/fizična pripravljenost bodoče mamice, število že rojenih otrok itd. Velja, da je vaginalni porod bolj zahteven oz. naporen, če je diastaza prisotna. Po porodu se razmik seveda skrči, vendar se pri nekaterih posameznicah prej in v večjem obsegu, kot pri drugih. Prav tako se lahko pojavi pri novorojenčkih, vendar ponavadi izzveni sama. Kot sem pa že zapisala v uvodu – lahko se pojavi tudi pri moških. Vzrok je velikokrat v nepravilni prehrani, nepravilnem izvajanju trebušnjakov in/ali dviganju uteži, ipd. Moram poudariti, da se velikokrat z diastazo rektusov lahko pojavi bolečina v križu, težave z dihanjem, uhajanje urina in/ali zaprtje, težave pri vsakodnevnem gibanju, v ekstremnih primerih pa je lahko tudi povod za nastanek kile.

V raziskavah navajajo, da redna vadba, ki traja tudi vse tja do enega leta, pri posameznicah s potrjeno diagnozo nima nujno vpliva na diastazo rektusov. Če smo kritični, ugotovimo, da je vadba bila nadzorovana (s strani strokovnjakov) samo nekaj mesecev, nato so bile posameznice prepuščene same sebi. Druga stvar pa so vsi že zgoraj našteti dejavniki, ki vplivajo tako na nastanek kot tudi na zdravljenje. Prav tako je potrebno vzeti v obzir obseg diastaze rektusov –  večja kot je, dalj časa bo zdravljenje trajalo, če bo sploh mogoče brez operativnega posega (lepotna operacija). Do sedaj še ni bilo odkritega vadbenega protokola ali univerzalne vaje, ki bi zanesljivo pozdravila diastazo. V terapiji uporabljajo dve metodi: aktivacijo m. transversus abdominis ali m. rectus abdominis, vendar se o učinkovitosti posamezne strokovnjaki ne strinjajo. Kljub temu pa sem po prebiranju različnih raziskav ugotovila enotnost mnenj o prvi metodi - vse vaje, ki vključujejo fleksijo trupa, torej pri kateri trebušne mišice izstopijo oz. pride do aktivacije m. rectus abdominis, niso priporočljive. Pri aktivaciji m. transversus abdominis, bi naj m. rectus abdominis nekoliko celo potisnili v notranjost. Bolj učinkoviti bi naj bili programi, ki posameznika učijo o aktivaciji globokih mišic trupa, ki delujejo kot alternativa v času poteka preostale terapije.

 

Prvi nasvet: med izvajanjem vaj se osredotočite na pravilno dihanje v trebuh na način, da ste hkrati sposobni aktivirati mišice trupa. Zelo pomembna je tudi hkratna aktivacija mišic medeničnega dna (po nosečnosti so prav tako šibke), saj te podpirajo celotne notranje organe, kot tudi nadzorujejo oba sfinktra (za izločanje in iztrebljanje).

 

Za ostale nasvete in nekaj vaj sledite istoimenskemu profilu na instagramu – pričakujte jih v naslednjih nekaj dneh.

 

Naj zaključim z mislijo: ''Obstajata samo dva načina kako živeti življenje: prvi pravi, da nič ni čudež; drugi pa da je vse čudež!''

Add comment

Comments

There are no comments yet.