Ni samo valgus, je hallux valgus ;-)

Published on 24 March 2021 at 09:56

Današnjo objavo bom namenila pogosti težavi stopala – hallux valgus. Opozarjam, da je to popolnoma druga težava kot valgus kolena, o katerem sem že pisala (več lahko prebereš tukaj). Pa dajmo! 😊

 

Kaj sploh hallux valgus je?

To je ena izmed najpogostejših deformacij človeškega stopala. Prizadet je prvi metatarzo-falangealni sklep palca, ki ga pogosto spremljajo funkcionalne okvare in bolečine v stopalu. Kaže se kot ukrivljenost palca, ki pa je pri nekaterih bolj izrazita, kot pri drugih. Prav tako se lahko pojavi rdečica in trda koža na predelu izbokline.

Izboklina nastane tako, da se sklep ''višje'' (na sliki označen) premakne iz svojega položaja, tako da se primakne k ostalim členkom. Posledično se premakne tudi metatarzo-falangealni sklep, kar povzroči nastanek mehkega tkiva in kostnega izrastka na medialni (notranji) strani palca.

Vzrok lahko najdemo v nestabilnosti prve vrste metatarzalnih kosti, ki jo povzroči pronacija stopala (plosko stopalo – več preberi tukaj) ali everzija spodnjega talarnega sklepa. V to nas lahko privede nepravilna obutev ali neustrezno gibanje. Pod slednjim ciljam predvsem na hojo s stopali obrnjenimi navzven, ki je prav tako posledica druge šibkosti (omejena gibljivost gležnja, že prisoten hallux valgus …), saj stopalo na tak način pridobi večjo podporno površino.

 

Prisotna je omejitev gibanja …

Na palec se pripenja kar 7 mišic, ki skrbijo za ohranjanje ravnotežja na stopalu. Palcu omogočijo upogib, izteg  in odmik. Če so te mišice zakrčene ali šibke, lahko stanje vodi v nestabilnost stopalnega loka in plantarne fascije. Tako imamo težave pri hoji, poskokih, počepih, teku, dolgotrajnemu stanju, ipd. Če pa je prisoten hallux valgus, pa se te težave samo potencirajo, saj spremenjen kot poteka mišic in kit vpliva na samo gibanje.

 

Po raziskavah sodeč, je veliko bolj prisoten pri ženskah kot pri moških. Velik del vzrokov, zakaj je pri ženskah bolj pogost kot pri moških, je v  nošnji visokih pet oz. nasploh nepravilne obutve (opanke).  

 

Poudariti moram, da hallux valgus ne prinese težav samo v stopalu, ampak se težave širijo po celotni kinetični verigi navzgor. Prikrajša nas aktivacije mišic medeničnega dna (po sprednji globoki liniji fascij) in posledično celega trupa. Zaradi omejenega upogiba palca nam skrajša korak, kar vpliva na zadnjične mišice (deaktivacija). Prav tako vpliva na koriščenje elastičnega odboja fascij, kar vodi v mišično preobremenitev, stresne zlome, itd. Vodi lahko tudi v artristis in/ali bolečine.

 

Če ukrepamo dovolj hitro, torej so spremembe samo na nivoju mišic in fascij (še ni prisotna strukturalna sprememba kosti), lahko uvedemo naslednje ukrepe:

  • ustrezna obutev,
  • vaje za stopala – predstavljena v prihajajočem videu (spremljaj istoimenski IG profil),
  • krepitev zadnjičnih mišic (video na istoimenskem IG profilu),
  • korekcijski pripomočki – ne odpravijo vzroka, (delno) pomagajo z odpravljanjem posledic: naprstniki, nogavice na prste, opornice

Če smo prepozni in je že prisotna strukturalna sprememba kosti, je edina rešitev operacija, ki vas prav tako lahko težave reši samo začasno. V tem primeru je najprimernejša uporaba korekcijskih pripomočkov in izvajanje nekaterih vaj.

 

Naj zaključim z mislijo: ''Ne posnemaj ljudi, bodi ti. Trdo delaj in delaj stvari po svoje!''

 

 

Literatura:

Barnish M. S:, Barnish J. (2016) High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: a narative systematic review. BMJ Open. doi:10.1136/bmjopen-2015- 010053

 

Nix, S., Smith M., Vicenzino B. (2010) Prevalence of hallux valgus in the general population: a systematic review and meta-analysis. Journal of Foot and Ankle Research. 3(21). doi:10.1186/1757-1146-3-21

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador