Kaj so fascije?

Published on 3 August 2021 at 16:11

Kot obljubljeno, z današnjo objavo začenjam vrsto objav o fascijah. Ker je to zelo kompleksna tema, sem se odločila, da jo predstavim malo drugače – uporabila bom metodo ''ALI VEŠ?'' in nanizala najbolj zanimive podatke. Za vse tiste, ki vas področje zanima bolj podrobno, bo na koncu objave zapisan vir in ga lahko izposodite/kupite ter v celoti preberete. Avtor knjige opozarja, da to niso znanstveno potrjene ugotovitve so samo sprotne ideje, ki so se porodile ob raziskovanju človeka. S temi idejami nam želi prikazati, kako so deli telesa med seboj povezani in da je v času diagnosticiranja včasih potreben tudi takšen pogled, ne samo lokalen. Pa začnimo …😊

 

ALI VEŠ?

  • Sistem fascij je eden izmed kompleksnejših fragmentov telesa, obstaja v redu in kaosu, in se ves čas prilagaja izzivom sil in okolju okrog nas,
  • da lahko fascijo s preprostimi besedami opišemo kot blago, ki drži vse naše celice na mestu?
  • da vzrok bolečine v rami lahko izhaja iz gležnja? Preko fascijalnih linij je delovanje celotnega telesa povezano med sabo, tako se primanjkljaj v enem delu lahko kaže kot težava v drugem delu telesa,
  • da beseda miofascija združuje pojma mio- (mišično tkivo, lastnost neločljivosti) in -fascia (mreža vezivnega tkiva),
  • da je fascija del miofascije in prenaša tako gib kot tudi napetost preko fascijalnih vlaken,
  • da je že Leonardo da Vinci risal anatomske slike in prikazoval delovanje različnih delov telesa in njihovo povezavo?
  • da poznamo 7 fascijalnih linij: površinsko hrbtno, sprednjo površinsko in globoko, spiralno, lateralno, funkcionalno linijo in linijo rok.

 

Površinska hrbtna linija

  • da lahko sprostitev plantarne fascije vpliva na sposobnost predklona? Preveri sam: naredi predklon s stegnjenimi koleni, nato samo eno stopalo zmasiraj s trdo žogico (vztrajaj nekaj minut) in nato ponovno poskusi narediti predklon in spremljaj občutek v zadnji loži – je še vedno občutek vleka (zategnjenosti)? Je manj? (V primeru skolioze ali drugih večjih težav s hrbtenico ta poskus odsvetujem!)
  • da razmerje postavitve noge glede na stopalo vpliva na mehka tkiva okrog kolena in kolka? (Razmerje postavitve noge glede na stopalo à poglejte človeka od strani in potegnite navidezno črto med gležnjem in kolkom, na kateri strani – sprednji ali zadnji – je večji del noge?)
  • Mišice zadnje lože (hamstringe) delimo v dva dela, medialne (semitendinosus in semimembranosus) ter lateralne (biceps femoris). Ti dve skupini morata biti sposobni delovati ločeno, tako lahko zagotovimo optimalne gibalne vzorce pri športih, kjer prevladujejo lateralni gibanje bokov (jazz ples, slalom, nogomet, am. nogomet, sem pa ne štejemo osnovnega teka – naravnost).
  • Hiperlordoza je lahko posledica nepravilne razporeditve fascije okrog hrbteničnih odrastkov – miofascijalno tkivo potuje medialno in se napne, tako oblikuje tetivo loka na tem predelu hrbtenice. Za rešitev problema, moramo ta tkiva podaljšati in jih pomakniti lateralno, od površinskih vse do globokih.
  • da, če prste rok namestiš tik pod lobanjo na zadnjem delu glave in poskusiš zatipati globlja tkiva, boš čutil premike oz. aktivacijo mišic, ko boš z očmi (ne glavo) pogledal levo ali desno. To je del globokega nevralnega programiranja in ga je težko spremeniti, vendar je včasih, v primeru težav z branjem ali vidom, to potrebno.
  • z zgornjo trditvijo je prav tako povezan zelo znan rek, ''Mačka bo vedno pristala na tačkah'' – mačka bo ob padcu vedno obrnila oči na kraj, kamor bo pristala, posledično se s pomočjo tega globokega nevralnega programiranja obrne glava in za njo tudi telo.

 

Naj zaključim z mislijo: ''Če misliš, da je tvoj vlak že odpeljal, se spomni, da obstajajo tudi čolni in letala.''

 

 

Vir: Mayer T. W. (2021) Anatomy trains: Myofascial meridians for manual therapists and movement professionals.

Add comment

Comments

There are no comments yet.